Έτος
Κατηγορία
post-image

Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με το ανάδοχο μελετητικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει η Εταιρίας μας ECHMES, που θα εκπονήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει για πρώτη φορά Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

Η εκπόνηση ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, με την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέσα από έναν ουσιαστικό και διευρυμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, όλων των φορέων του κλάδου και της επιστημονικής κοινότητας.

Σκοπός του χωροταξικού πλαισίου είναι η διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για τη χωρική διάρθρωση του κλάδου, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες χρήσεις γης, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα πρότυπο χωρικής οργάνωσης, το οποίο θα προωθεί και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τον εμπλουτισμό στρατηγικής σημασίας πόρων και θα εναρμονίζεται με τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.